"Alkusäätöjen jälkeen maalämpö on toiminut hyvin ja lämpö/lämminvesi on riittänyt tämänkin talven tammikuun pakkasilla, lukuun ottamatta loppiaista jolloin sähkösyötön jännitevaihtelu rikkoi pehmokäynnistimen toisesta lämpöpumpusta ja totta kai sunnuntaiaamuna. Sotkamon Porakaivo Oy:n 24/7 huolto oli heti aamuvarhain paikalla ja vika saatiin korjattua."

Pentti Korhonen
As. Oy Sotkamon Säästö-Onnelan hallituksen puheenjohtaja

Maalämpö käyttöösi vaivattomasti

Maalämpö asennetaan meillä kokonaisvaltaisena palveluna, aina lämmitysjärjestelmän asennuksen suunnittelusta kattaviin huoltosopimuksiin asti. Haluamme kaikissa projekteissamme varmistaa, että asiakkaamme saavat parasta mahdollista palvelua ja pääsevät nauttimaan ympäristöystävällisestä maalämmöstä mahdollisimman vaivattomasti.

Toimitamme ja asennamme maalämpöjärjestelmät yksityisille asiakkaille sekä yrityksille ja kiinteistöyhtiöille. Saatte kauttamme maalämmön kokonaisratkaisut lvi-suunnitelmineen.

Maalämpöpalvelumme koostuvat seuraavista osa-alueista:

 • Maksuton suunnittelukäynti
 • Energiakaivon poraus sekä maaputkiston ja järviputkiston asennus
 • Lattialämmitykset maalämmön yhteyteen
 • Patteriverkoston rakentaminen, lvi-työt
 • Viilennyksen mahdollisuus maalämpöjärjestelmiin
 • Ilma-vesilämpöpumput ja ilmalämpöpumput
 • Kokonaisvaltaiset huoltosopimukset järjestelmille
 • 24 h huoltopäivystys

 • Saatte asiakkaanamme kaiken tämän saumattomana kokonaisuutena, alusta loppuun.

  Reikäkoot: Ø 140 - 193 mm
  Reikäpituudet: 100 - 300 m, energiatarpeen mukaan
  Lämpöpumput: 4 - 1340 kW

  Kuinka valmistautua projektiin?

  Maalämmön asennus ja käyttöönotto tehdään aina asiakkaallemme mahdollisimman helpoksi ja vaivattomaksi. Pidämme teidät ajantasalla projektin etenemisestä ja vaiheista prosessin alusta loppuun asti. Käytännössä valmistautuminen maalämmön käyttöönottoon edellyttää vain yhteydenottoa meihin, jonka jälkeen projekti käynnistyy:

 • Asiantuntijamme käy kartoittamassa rakennuksen, jonka pohjalta teemme tarjouksen maalämpöjärjestelmästä.
 • Hyväksyttyäsi suunnitelman aloitetaan projektin valmistelut.
 • Katsomme maalämpökaivon tai maaputkiston paikan, suunnittelemme kaluston, jolla työt ulkona toteutetaan, porausyksikölle tulee olla vapaa pääsy kaivon paikan päälle.
 • Tarvittaessa katsomme tuleeko puustoa kaataa, oksistoa karsia tai aitarakennetta purkaa väliaikaisesti maalämmön asennuksen ajaksi. Kartoitamme viemärien sekä maanalaisten kaapeleiden sijainnit.
 • Haemme toimenpideluvan maalämmön asennukselle.
 • Suunnittelemme sopivan aikataulun ulkotöille sekä asennustöille sisätiloihin.
 • Hoidamme lämpökaivon porauksesta ylijääneen hiekan puhalluksen sopivaan metsänreunaan tai tilaamme vaihtolavan hiekan poiskuljetusta varten.
 • Katsomme paikan johon mahdollisen lämpökaivosta tulevan veden voi imeyttää.
 • Annamme kattavan maalämpöjärjestelmän käytön opastuksen sekä kaikki mahdollisesti tarvitsemasi yhteystiedot mieltä askarruttavia kysymyksiä varten.
 • Halutessasi teemme valmiiksi huoltosopimuksen, jotta arki maalämpöjärjestelmäsi kanssa on mahdollisimman vaivatonta.

 • Maa on täynnä lämpöä

  Maaperään, kallioon ja vesistöihin varastoituu suuret määrät saasteetonta aurinkoenergiaa. Aurinkoenergiasta saatava lämpö on tasaista ympäri vuoden. Maalämpö perustuu tämän energian hyödyntämiseen.

  Energiaa voidaan kerätä kolmella eri tavalla

  Lämpökaivo
  Lämpökaivossa tavoitetaan maaperään sitoutuneet energiavarat poraamalla kallioon 100 - 300m syvä kaivo, jonka sisälle lasketaan lämmönkeruuputkisto. Lämpökaivo on maalämmön yleisin energialähde.

  Maaputkisto
  Mikäli lämmitettävän rakennuksen ympärillä on riittävästi joutomaata esim. kesannolla olevaa peltoa, voidaan aurinkoenergia ottaa käyttöön kaivamalla lämmönkeruuputkisto noin metrin syvyyteen maahan.

  Järviputkisto
  Jos lämmitettävän rakennuksen lähellä on vesistö, voidaan siihen sitoutunut aurinkoenergia kerätä lämmönkeruuputkistolla, joka upotetaan vesistön pohjaan painojen avulla.

  Otitpa energian mistä lähteestä tahansa, maalämmön toimintaperiaate silti on aina sama. Lämmönkeruuputkistossa kiertää jäätymätön ympäristöystävällinen lämmönkeruuliuos, johon lämpö varautuu. Maalämpöpumpulla muutetaan lämpötila lämmitykseen ja käyttöveden tarvitsemiin aste-lukemiin. Maalämpöpumpulla saat edullisesti lähes 100 % tarvitsemastasi energiasta kiinteistön lämmitykseen ja lämpimän käyttöveden tarpeeseen.

  Maalämpö on energiatehokas ja ympäristöystävällinen vaihtoehto

  Maalämpöä hyödynnetään rakennusten ja niiden käyttöveden lämmittämisessä siirtämällä se porakaivon ja maalämpöpumpun avulla lämmitysjärjestelmään. Ympäristöystävällisen maalämmön
  hiilidioksidipäästöt ovat arviolta 4-5 kertaa pienemmät kuin öljylämmityksellä ja 3 kertaa pienemmät sähkölämmitykseen verrattuna.

  Energiatehokkuus omakotitaloissa

  Maalämpö voidaan ottaa käyttöön sekä saneeraus- että uudiskohteissa. Lämpöpumpun koko ja porakaivon syvyys riippuvat rakennuksen energiantarpeesta, siksi maalämpöjärjestelmä
  mitoitetaan aina tapauskohtaisesti. Maalämpöpumppujen koot ovat 4 Kw - 42 Kw, suuremmat kiinteistöt vaativat muutaman maalämpöpumpun muodostaman pumppukeskuksen optimaalisen
  toiminnan takaamiseksi.

  Energiatehokkuus suurissa kiinteistöissä

  Toimitamme vain ekologisesti ja taloudellisesti kannattavia kokonaisjärjestelmiä ja suurin hyöty maalämpöjärjestelmästä tai jäähdytysjärjestelmästä on yleensä kiinteistöissä, joissa aikaisempi energiankulutus on suuri. Yksikään kiinteistö ei kuitenkaan ole liian pieni maalämpöjärjestelmää varten.

  Olemmekin tästä syystä erikoistuneet yksityisasiakkaita unohtamatta vaativiin uudis- ja saneerauskohteisiin ja asiakkaistamme valtaosa onkin mm. teollisuushalleja, rakennusyhtiöitä, kirkkorakennuksia sekä rivi -ja kerrostalokohteita. Maalämpöjärjestelmä mitoitetaan aina tapauskohtaisesti ottamalla huomioon asiakkaan tarpeiden ohessa luontoystävällisyys sekä entisen järjestelmän puutteet ja energiankulutus.

  Maalämpöä varten tarvittavat viranomaisluvat

  Maalämpökaivon poraus on ollut toimenpideluvan alaista 31.5.2011 lähtien. Opastamme mielellämme Teitä lomakkeiden täytössä tai teemme ne puolestanne valmiiksi asti.

  Maalämpöä harkitsevat voivat olla yhteydessä myös itse suoraan kaupungin eri alueiden rakennusvalvonnan lupavalmistelijoihin, jotka auttavat toimenpideluvan hakemisen ja vaadittavien liitteiden kanssa.

  Jos mietit maalämpöjärjestelmän rakennuttamista, hyvänä apuna ennakkosuunnitteluun sinulle on Suomen Ympäristöministeriön tekemä maalämpöopas. Oppaassa on kerrottu myös lupakäytäntöjä. Opas löytyy täältä.

  Sotkamon Porakaivon takuu

  Suunnittelemme ja toteutamme toimivia maalämpöjärjestelmiä, avaimet käteen periaatteella vuosien kokemuksella ja alan uusimmilla tekniikoilla. Annamme jokaiselle järjestelmälle asennustakuun ja Thermian maalämpöpumpulle takuun 5 vuotta. Asiakkaanamme voit huoletta soittaa myös huoltopäivystykseemme, josta saat avun mihin kellon aikaan tahansa kaikkiin maalämpöön liittyviin ongelmiin. Meistä on tullut vuosien saatossa pitkäjänteisen työn ja luotettavuuden tuloksena yksi maan johtavista maalämpöjärjestelmien toimittajista.

  Muista kotitalousvähennys maalämpöä hankkiessasi!

  Kun ostat palveluja kotiin tai vapaa-ajanasunnolle, voit vähentää osan kuluista verotuksessasi kotitalousvähennyksenä. Kotitalousvähennystä pitää hakea itse. Teetetyt työt ja maksetut työkorvaukset tai palkat ja palkan sivukulut tulee ilmoittaa esitäytetyssä veroilmoituksessa. Verottaja tekee vähennyksen suoraan verosta, ja työn teettäjä saa hyödyn veronpalautuksena. Kotitalousvähennystä saa myös perikunnat, kakkosasunnot (mökit). Kotitalousvähennys on 40 % työnosuudesta ja max. 2250 € /henkilö.Kotitalousvähennys on henkilökohtainen, joten sitä voi saada puolison kanssa yhteensä 4500 €.

  Myös konetyöstä saa kotitalousvähennystä!

  Maalämmön mitoituskysely

  Maalämpöjärjestelmän mitoitusta varten, tarvitsisimme muutamia lisätietoja.