As. Oy Sotkamon Säästö - Onnela

 • Kohteessa oli kaukolämpö, keskimääräinen kulutus oli n. 235 MWh/vuosi.

 • Vuonna 2014 taloyhtiö vaihtoi lämmitysmuodon maalämpöratkaisuun porauttamalla 8 kpl syvyydeltään 208-240m lämpökaivoja ja asennuttamalla 2 kpl á 33 kW ThermiaRobust maalämpöpumppuja sekä 2 kpl Akvaterm 700 l:n lämminkäyttövesi-/tulistinvaraajan ja puskurivaraajan.

 • Järjestelmän käytössä olleena kevääseen 2016 mennessä vuotuinen lämpöpumpun ottama energia on 70 000 kWh / v.

 • Rahallinen säästö on ollut yli 60 % entiseen kaukolämpöön verrattuna.

 • Vuonna 2016 keväällä Sotkamon kaukolämmön hinnoilla mitattuna kerrostalon lämminkäyttövesi ja lämmitys (18 asuntoa) olisi tullut maksamaan n. 23 500 €/v ja tehdyllä maalämpöjärjestelmällä ainoastaan 9100 € /v, eli säästönä puhdasta rahaa 14400 € /v.

 • Järjestelmän takaisinmaksuajaksi muodostuu n. 7 vuotta.

 • Juha Kananen, Kajaani

  Kaivon poraaminen ja aikataulu vastasivat toimitussisältöä. Kaivon poraus oli ohi muutamassa päivässä, vaikkakin kaivon sijaintipaikka oli haastellinen. Kaluston kuljettamisesta paikalle ei jäänyt järin suuria jälkiä. Itse poraaminen tapahtui nopeasti ja ongelmitta. Poraustyöstä ei aiheutunut asukkaille mitään melua kummempia häiriöitä, ja melukin väheni kun pora eteni syvemmälle kallioperään.

  Entisen järjestelmän purkaminen sujui sovitulla tavalla ja uuden lämpöpumpun asennus meni hienosti, asennusjälki kestää esittelyn myös ulkopuolisille asiasta kiinnostuneille. Jopa muutama naapuruston asukas on käynyt ihmettelemässä ja ihastelemassa laitteistoa sekä asennusjälkeä.

  Uusi lämmitysjärjestelmä saatiin nopeasti käyttöön ja käyttöönotossa ei ilmennyt mitään ongelmia. Talo oli "kylmillään", ilman lämmitystä vain vuorokauden. Tämä selittyy varmasti ammattitaitoisten asentajien osaamisella, josta heille kuuluukin iso kiitos tässä kohtaa.

  Ensimmäisen talven pakkaset on koettu ja talo on pysynyt lämpimänä sekä käyttövettä on riittänyt perheemme tarpeisiin mukavasti. Tammikuun pakkasjakso etukäteen hirvitti, sillä olihan talokin meille uusi tuttavavuus, sekä kokonaan uuden lämmitysjärjestelmän riittävyys kovemmilla pakkasjaksoilla. Pumppu toimi kylmän tammikuun hienosti, vaikka pakkasta oli useita päiviä enemmän kuin kolmekymmentä astetta. Parhaimmillaan pakkanen laski 34 asteen lukemiin, mutta pumppu teki nöyrästi töitä ja pakkasjaksosta selvittiin ilman lisäsähköä pumpun sähkövastuksilla.

  Kokonaisuutena olemme perheemme kanssa tyytyväisiä Thermian lämpöpumppuun ja Sotkamon porakaivon tekemään työhön. Voimme lämpimästi suositella Sotkamon porakaivon palveluja myös muille lämmitysjärjestelmän muutostyötä miettiville, jos he päätyvät maalämpöjärjestelmän kannalle.